VII. Marx György Emlékverseny

2009.10.01, 09:06 Sakk
Fordulók értékelése                                       2009.09.25                       Küzdelmes játszmák már az első napon

Elindultak a sakkórák az idei tornánkon is. A megnyitóról igazoltan hiányzó Safarli és Almási nagymesterek is időben megérkeztek Barcelonából. Sok éves próbálkozás után, idén először hibátlanul indult el az élő internetes közvetítés is. Egy kis intermezzo így is megzavarta a kezdést. A szomszéd gimnáziumban zajló rendezvény csatazaja jócskán próbára tette a hölgyversenyzők koncentráló képességeit. Már a párosítás is izgalmasnak bizonyult, hiszen a sorsolás szeszélye folytán, a hat magyar játékos a hat meghívott külföldi ellen kezdte meg a küzdelmet.

A verseny első győzelmét a paksi Tóth Lili érte. Sötéttel ötletesen védekezett esélyesebb ellenfele ellen. A négy órás játszma végére minden fenyegetést kivédett és döntő anyagi fölényre tett szert. A másik paksi versenyző Vajda Szidónia is remekül rajtolt. Szidi látványos minőség áldozata után az orosz nagymesternőnek hiába volt anyagi előnye lépéskényszerbe került és fel kellett adnia a partit. Egyedül Gara Tícia rajtja nem sikerült a magyar hölgyeknél. A szicíliai védelmű partiban végjátékra került sor, ahol az idei ukrán bajnoknő futója erősebbnek bizonyult Tícia huszárjánál.

A férfiaknál először Ács Péter fejeződött be. A rendkívül jól felkészült német versenyző házi változatába futott bele a paksi fiú, így sajnos a parti lényegében már a megnyitásban eldőlt.

Berkes Ferenc egy általa nagyon ritkán játszott megnyitással lepte meg azeri ellenfelét. A Philidor védelem ugyan nem a legigényesebb fegyver, de ebben a játszmában is bevált. Gond nélküli döntetlent biztosított sötétnek. A nap játszmája kétségkívül a hat és félórás küzdelem után befejeződött Ganguly-Almási találkozó volt. A magyar EB csapat első táblása egy sikeres spanyol szereplés folytatja nálunk a versenyzést. Szokásához híven nagyon jól felkészült megnyitásra. A spanyol megnyitású partiban körülbelül 27 lépésig az otthoni felkészülése került terítékre. Az indiai játékos sokkal többet töprenget, nem érezte jól magát a rendkívül szokatlan anyagi elosztás mellett. Almási bástyát áldozott, majd az egyik futóját is elfogták a világos gyalogosok. Az adok-kapok végén sötétnek egy huszárja maradt a bástya ellen. Hiába erősebb figura elvileg a bástya a fekete tisztek között teljes volt a harmónia, uralták a táblát, míg világos figurái között nem volt semmi összhang. Ganguly visszaáldozta anyagi előnyét, de ez sem segített rajta. A futóvégjátékot sötét tanári módon nyerte meg. Remek kezdés, csak reménykedni lehet a hasonló folytatásban. Már az első napon 4-5 ezer látogatót regisztrálhattunk az esemény honlapján. Az ilyen játszmák csak növelhetik az érdeklődők számát.

Eredmények:
I. round (2009.08.25 16:00)
Gara 0-1 Doluhanova
Kochetkova 0-1 Vajda
Majdan 0-1 Toth
Safarli 1/2-1/2 Berkes
Ganguly 0-1 Almási
Meier 1-0 Ács

 


 

2. forduló értékelése   
2009.09.26

2. forduló után már nincs 100%-os résztvevő

Több döntetlennel, de továbbra is harcos folytatódott a torna. A nőknél Szidónia nem tudott előnyt kovácsolni világos színből. A lépésismétléses döntetlen reális végeredmény. Gara Tícia kiváló taktikus, így tőle szokatlan módon, a megnyitásban elnézte ellenfele fenyegetését és gyorsan anyagi hátrányba került. Ezt a hibát már nem tudta korrigálni Julia Kochetkova biztosan szerezte meg első győzelmét. A forduló rangadójává előlépett Doluhanova-Tóth játszma hozta a legtöbb izgalmat. Lili az előző nap sikert hozott francia védelmet választotta. Most is kiválóan védekezett, az ellenfele támadását egy vezéráldozattal leszerelte. Veszélyes gyalogjait csak világos örökös sakkja állította meg.

Eredmények:
Vajda-Majdan ½ , Gara-Kochetkova 0-1, Doluhanova-Tóth ½
Élmezőny: Doluhanova, Tóth, Vajda 1,5-1,5 pont

A férfiaknál is két francia védelmű csata folyt, de más-más szándékkal. Meier a biztonságra tört még Ganguly próbálta feledtetni az első napi vereségét és bátran vállalta a kockázatot. Meier elérte a célját Almási nem tudott mit kezdeni a pontos védekezéssel. A vezér végjátékig eljutó játszma döntetlen lett. Safarli felvette a kesztyűt a nehéz stratégia küzdelmet választó indiai ellen. Vakmerően tisztet áldozott és mindent egy lapra téve támadott. Ganguly jobb felkészülésének köszönhetően idő és anyagi előnyhöz jutott nagyon közelve a győzelemhez.
Pontatlanságát kihasználva, egy újabb áldozattal Safarli végül kiharcolta az örökös sakkos döntetlent. Játszma utáni reakcióikat figyelve egy biztos vereségtől menekült meg. A két paksi játékos már sokadik csatáját kezdte meg. Nem könnyű csapattársak ellen küzdeni, hiszen nagyon jól ismerik egymást. Fecó egy kisebb térelőnyhöz, időelőnyhöz jutva szorongatta Petit, aki derekasan védekezett. A hajszálnyi előny nem is lett volna elég a győzelemhez, ha az ötödik órában is meglépi a legjobbakat. Nem sikerült neki, Fecó megszerezte első győzelmét.

Eredmények:
Berkes-Ács 1-0, Almási-Meier ½ , Safarli-Ganguly ½
Élmezőny: Almási, Berkes, Meier, 1,5-1,5 pont

                                                   3. forduló értékelése   
                                                                                             2009.09.27

A magyar EB csapatok éltáblásai vezetik a versenyt a 3. forduló után!

A hölgyeknél egy baráti döntetlennel indult a mai nap. Az ukrán, és az orosz versenyzőnő szabadnapot rendelt magának. Reméljük minél kevesebb ilyen lesz tornán. Az érdeklődők szerencséjére a versenyt vezető két paksi hölgy a játékot választotta. Lili a megnyitást még ismerte, de az abból létrejövő középjátékot már sablonosan játszotta. A békésnek tűnő állást Szidónia 2-3 energikus lépéssel a maga javára fordította. A két rosszul kezdő játszmájából Tícia került ki győztesen. Az ellenkező oldalra sáncolt királyok a szicíliai védelemben mindig taktikus játékot ígérnek. Ez a kombinatív játék a magyar versenyzőnő erőssége, amit ebben a partiban is bizonyított.

Női eredmények:

Kochetkova 1/2-1/2 Doluhanova
Majdan 0-1 Gara
Toth 0-1 Vajda

Verseny állása: 1. Vajda, S 2½ 2. Doluhanova, E 2 3. Kochetkova, J 1½ Tóth, L 1½ 5. Gara, T 1 6. Majdan, J ½ pont

A férfiaknál is történt egy gyors, lépésismétléses döntetlen. A német fiú a döntetlent biztosan kézben tartva próbált nyerésre játszani. Az azeri versenyző ezt biztosan hárította, de többre az ő erejéből sem telt. Almási sötéttel is nyerésre játszott Ács ellen. Az éles királyindiai védelem tökéletes választásnak bizonyult. Peti stílusának nem feküdt az állás, hiába használt el sok időt 2-3 gyengébb lépése után már nem lehetett hárítania a királya elleni rohamot. „Úgy játszottam, mint te régen” mondta Almási a játszma után Petinek. A dicséret csak kissé vigasztalhatta Petit. Az első fordulóban bevált védelmet választotta Berkes Fecó az indiai versenyző ellen is.
Ganguly végig jobban állt, jelentős térelőnyét próbálta érvényesíteni. Addig próbálkozott, még gyalogot is áldozott, a végig higgadtan védekező sötét ellen, hogy a végén már örülnie kellett a döntetlennek is.

Férfi eredmények:
Ganguly 1/2-1/2 Berkes
Meier 1/2-1/2 Safarli
Ács 0-1 Almási


Verseny állása: 1. Almási, Z 2½ 2. Meier, G 2 Berkes, F 2 4. Safarli, E 1½ 5. Ganguly, S 1 6. Ács, P 0 pont

 

4. forduló értékelése   
2009.09.28

Háromból három!


A negyedik napon is remek játszmákat és három eldőlt partit láthatott a közönség a férfiaknál. A nőknél ma csendesebb mederben folytak az események. Almási és Vajda továbbra is őrzik vezető pozíciójukat. A két magyar hölgy Tícia és Szidónia játszmája nem hozott túl sok izgalmat. A sorozatos cserék után lépést ismételtek. Joanna Majdan megszerezte első győzelmét. A szícilai védelem Kalasnyikov változatát gyengén és lassan játszotta meg ellenfele már a megnyitásban eldőlt a küzdelem. Eddig Tóth Lili játssza a leghullámzóbb partikat. A mai játszma végét bizonyára szívesen elfelejtené. Ellenfele elnézésének köszönhetően a középjátékban teljesen nyert álláshoz jutott. Egy teremmel odébb a férfiaknál már rég feladták volna, de az orosz hölgy a folytatás mellett döntött. Igaza lett, mert Lili annyira izgult, hogy a számtalan nyerés kihagyása után döntetlenre rontotta a partit. Kár érte.

A férfiaknál elsőként az Ács-Ganguly parti fejeződött be. A továbbra is indiszponáltan játszó Ács világossal már a nyitásban hátrányba került. Az eddig két nyerést is kihagyó (Berkes és Safarli ellen) indiai nem tette meg azt a szívességet, hogy újra hibázzon. Pozíciós csatának indult a Meier-Berkes játszma, de az ellenkező oldali sáncolások után kiéleződöttek az események. Világos előnyre tett szert, pontatlanságát kihasználva sötét visszahozta az esélyeit. Az időzavaros kapkodásban a német fiú pár másodperc idő mellett is megtalálta a nyerő bástyaáldozatot és megérdemelten győzött. Almási magabiztosan szerezte meg harmadik győzelmét. Stílusát nem véletlenül hasonlítják az exvilágbajnok Karpovéhoz. Mind a három győzelménél figurái megszerezték a tábla középső részét és tökéletesen együttműködve szinte a teljes táblát ellenőrzés alá vonták. Még az ellenfelek tisztjei szétszóródtak, a tábla szélére sodródva semmilyen együttműködés nem alakult ki köztük.

A mai partiban a népszerű Najdorf változatot lépte meg Safarli. Almási egy régi, klasszikus folytatást választva már a középjáték elején előnybe került. A maratoni, hat és félórás, nyolcvanlépéses játszma végéig ezt meg is őrizte.

Női eredmények:
Majdan 1-0 Doluhanova
Tóth 1/2-1/2 Kochetkova
Vajda 1/2-1/2 Gara

Verseny állása:
1.Vajda, S 3 2.Doluhanova, E 2 Kochetkova, J 2 Tóth, L2 5.Majdan, J 1½ Gara, T 1½

Férfi eredmények:
Meier 1-0 Berkes
Ács 0-1 Ganguly
Almási 1-0 Safarli

Verseny állása:
1.Almási, Z 3½ 2.Meier, G 3 3.Ganguly, S 2 Berkes, F 2 5.Safarli, E 1½ 6.Ács, P 0

 5. forduló értékelése   
2009.09.29

Biztos magyar vezetések a félidőben


A kevés eldőlt játszma ellenére jutott izgalom a mai napra is. A szabadnap előtt a legtöbb játékos még megpróbált javítani a táblázatban elfoglalt helyén.

A nőknél az orosz-lengyel párharc egy éles szicíliai védelmű megnyitással kezdődött. Világos gyalogot áldozott a támadásért, de sötét ellentámadása időben megérkezett. Örökös sakkos döntetlen lett az eredménye. Doluhanovának továbbra sem erőssége a megnyitás. Szidi sötéttel könnyedén kiegyenlített, gyalogot majd a végjátékban játszmát nyert. A késői zárásról ma a hölgyek gondoskodtak. A magyar rangadón a világossal játszó Tícia a parti nagy részében jobban, a vezérvégjátékban pedig egy-egy pillanatra, nyerésre is állt.

Ma férfiaknál történt egy barátságos döntetlen. Almási és Berkes októberben egymás mellett küzdenek a magyar válogatott sikeréért, a mai egymás elleni harcot elkerülték. Elméleti értékű küzdelmet és látványos befejezést hozott a Ganguly és Meier csatája. A két elméletileg rendkívül jól felkészült játékos küzdelmében Ganguly fontos újítást lépett. A tábla mellett ennek az ellenszerét nem találta meg a német versenyző. Nagy tornákon ritka a matt befejezés, feladják előtte a játékosok. A nézők kedvéért most sötét vállalta, hogy egy szép mattképp legyen a játszma vége. Megszerezte első döntetlenét Ács Péter. A spanyol megnyitást kissé furcsán kezelte világos. Peti jól védekezett a hátrányos pozícióban, a végállásban talán már ő állt jobban. Remélhetőleg ez megnyugtatja és a második félidőben, jobb időbeosztással, győzelmeket is láthatunk tőle.
A szerdai szabadnap után a visszavágókkal folytatódik a verseny.

Eredmények:
Berkes 1/2-1/2 Almási
Safarli 1/2-1/2 Ács
Ganguly 1-0 Meier

Verseny állása férfiaknál:
1.Almási, Z 4 2.Meier, G 3 Ganguly, S 3 4.Berkes, F 2½ 5.Safarli, E 2 6.Ács, P ½

Eredmények:
Doluhanova 0 1 Vajda
Gara 1/2 1/2 Toth
Kochetkova 1/2 1/2 Majdan

 Verseny állása a nőknél:
1.Vajda, S 4 2.Kochetkova, J 2½ Tóth, L 2½ 4.Majdan, J 2 Gara, T 2 Doluhanova, E 2

 

6. forduló értékelése   
2009.10.01

Kissé álmosan indult el a második kör. Nem igazán bírtak egymással a játékosok, csak egy játszma dőlt el.
Lilinek nem sikerült a nyitás világossal. A lengyel hölgy segítsége kellett a nagyobb baj elkerüléséhez. Doluhanova egyszerűen oldotta meg az elméleti problémákat, második lépésben kitette a huszárját a tábla szélére. A Zvjagincevtől már látott húzásnál nagyjából véget is ér a teória. Tícia továbbra is bizonytalanul játszik, ő tévedt el a középjáték bonyodalmaiban. Szidónia kis előnyt szerzett a játszma kezdetén, amit megpróbált érvényesíteni. A nehéztiszt végjátékban gyalogot nyert, de a királyát egyedül hagyta, a végén még neki kellett pontosan játszani a döntetlen eléréséhez.

Almási Zoltán újabb szabadnapot rendelt magának. Előnye birtokában megteheti. A megnyitás elméletileg jól megjátszott Berkes partiban végig egyenlő körül mozgott a küzdelem. Ács Péter talán először került a nyerés közelébe a verseny során. A francia védelemben korán kiélezte a játékot. A csalóka állásban nehezen lehetett megítélni az esélyeket. Néha döntőnek tűnt a támadás néha nem látszott az ellenérték az áldozott anyagért. Végül pontos védekezéssel remire mentette szorongatott állását Meier.

Női eredmények:
Doluhanova 1 0 Gara
Vajda 1/2 1/2 Kochetkova
Toth 1/2 1/2 Majdan

Verseny állása a nőknél:
1.Vajda, S 4 ½ 2.Kochetkova, J 3 Tóth, L 3 Doluhanova E 3 4.Majdan, J 2 ½ Gara, T 2

Férfi eredmények:
Berkes 1/2 1/2 Safarli
Almási 1/2 1/2 Ganguly
Ács 1/2 1/2 Meier

Verseny állása férfiaknál:
1. Almási, Z 4 ½ 2.Meier, G 31/2 Ganguly, S 3 ½ 4.Berkes, F 3 5.Safarli, E 2 ½ 6.Ács, P 1

A nyílt versenyen egy nap két játszmát is lejátszottak a résztvevők. A meglepetés eredmények, bravúros győzelmek sora folytatódott. Szép siker Szabó Richárd győzelme az első számú kiemelt Fodor Tamás ellen, valamint Dankházi Andris újabb nyerése és Vince Andrea értékes döntetlenje a bajaiak összecsapásán. Sr. Fodor Tamás két harcos döntetlent ért el fiatal, magasabb kiemelésű ellenfelei ellen. A versenyt két 100%-os játékos vezeti a paksi Balázs Gábor és Ali Habibi Németországból 3/3 ponttal.

A „B” csoportot két még élő pontszám nélküli játékos vezeti az esélyesek előtt. A szlovákiai Král Katalin és a paksi Bodroghalmi Levente szintén 3/3 ponttal.

7. forduló értékelése   
2009.10.02

Almási egyre közelebb a bajnoki címhez!

Két mindenáron győzni akaró játékos két óriási hibája is kellett ahhoz, hogy a mai ne a döntetlenek napja legyen. Az élen nincs változás, Almási és Vajda egyre közelebb kerül a rajt-cél győzelemhez.

Már a megnyitások után izgulhattunk a magyar nagymesternőkért. Szidónia látszólag nem ismerte azt az éles cseljátékot, amelybe az ellenfele terelte a játékot, míg Tícia egy önveszélyes szicíliai változatot választott. A folytatásban Szidónia végjátékra egyszerűsített, a kissé hátrányosabb gyalogvégjátékot pedig kiremizte. Kochetkova nem igazán ismerte a megnyitás finomságait, pedig éppen barátja, Movsesian nagymester is ért el szépség díjas győzelmet a változatban. Tícia ügyes játékkal kiegyenlített, de az időzavarban ennél többet akart és egy vesztő húzással kitért a lépésismétlés elől. Lili végre világossal nem került hátrányba a megnyitás után. A középjátékbeli gyalog vesztése, pedig áldozattá neveződött ki a parti végére, ahol már ő állt egy kicsit biztatóbban.

Ganguly egyre jobban formába lendül a férfiaknál. A Grünfeld védelemben igen ritkán sáncol hosszúra világos. Az indiai a győzelem érdekében ezt a kockázatos folytatást választotta. Döntése beigazolódott, a bonyodalmakban jobban kiismerte magát, túljátszotta Safarlit.

Meier megragadta utolsó esélyét, hogy utolérje Almásit. A katalán megnyitás nehéz állásában Zoli kitűnően védekezett, a németnek reménye sem volt a győzelemre, egy időzavaros elnézése a döntetlentől is megfosztotta. A hazaiak játszották a leghosszabb partit. Péter jelentős előnnyel került ki megnyitásból, de Fecó gyalogáldozattal átvette a kezdeményezést és ő jutott esélyes pozícióhoz. A kölcsönös pontatlanságok egy bástya+huszár a bástya elleni elméleti döntetlen végjátékhoz vezettek. Berkes jól ismerte az állást és könnyedén hozta a döntetlent a több, mint száz lépéses maratoni partiban.

Női eredmények:
Toth 1/2 1/2 Doluhanova
Majdan 1/2 1/2 Vajda
Kochetkova 1 0 Gara

1.Vajda, Szidónia 5 2.Kochetkova, Julia 4 3.Doluhanova, Evgeniya 3½ Tóth, Lili 3½ 5.Majdan, Joanna 3 6.Gara, Tícia 2

Férfi eredmények:
Ács 1/2 1/2 Berkes
Meier 0 1 Almási
Ganguly 1 0 Safarli

1.Almási, Zoltán 5½ 2.Ganguly, Surya 4½ 3.Meier, Georg 3½ Berkes, Ferenc 3½ 5.Safarli, Eltaj 2½ 6.Ács, Péter 1½

A nyílt verseny negyedik fordulója az esélyesebbek sikereit hozta. Az „A” csoportot Balázs Gábor, Veszprémi András és Ali Habibi vezeti 4/3,5 ponttal, még a „B” mezőnyét az egyedüli 100%-os Král Katalin 4/4 ponttal.

A délelőtti forduló után délután 5-5 perces villám partikban rendeztek versenyt az érdeklődőknek. A rapidhoz hasonlóan ez is a pécsi Bánusz Tamás sikerét hozta. Második helyen Ali Habibi harmadikon pedig Farkas Tibor nemzetközi mesterek végeztek. Szenior különdíjat nyert Szalánczy Emil és Szuhai Balázs még ifjúsági különdíjat Straubinger Dániel és Benedeczky Lehel.

 

                                          8. forduló értékelése   
                                                                     2009.10.03

Magyaros nap

Csak magyar győzelmeket láthatott ma a közönség. A lehetséges négyből négy pontot szereztek meg a játékosaink. Másfél pontra növelte előnyét Almási és Vajda. Külön versenyükben Szidónia utolérte Almási Zolit egyformán 6-6 pontot gyűjtöttek az eddigi nyolc forduló alatt.
Gyors döntetlen után az ügyeletes gyógyszertárban folytatódott az ukrán-orosz párbaj. Az utóbbiban 2:1 arányban Doluhanova nyert. Hiába, nem mindenki bírja a fűszeres magyar konyhát…A futópárral támogatott szabadgyalog a második győzelmet hozta Szidóniának, a paksiak egymás közötti párharcában. Gara Tícia kis előnyt szerzett a megnyitásban, a végig döntetlen közeli játékban a befejező részre elfáradó Majdan gyorsan összeomlott a végjátékban.

Safarli hiába készült fel jól Meier várható francia védelmére nem tudott előnyt kihozni a megnyitásból. Almási biztos előnyt szerzett Ács Péter ellen a megnyitásban, de Péter ötletesen védekezett. Jó pillanatban áldozott gyalogost és veszélyes támadáshoz jutott. A lecsökkent anyag mellett Almási középre vitte a királyát, az örökös sakk igazságos játszmavégződés volt. Berkes lagymatagon kezelte a megnyitást, kicsit elaltatta az első játszmájuk őt kissé lebecsülő indiait. Ganguly néhány óvatlan lépése után már nem bírta kivédeni a királya ellen indított támadást. Fecó ezzel a győzelemmel feljött a második-harmadik helyre és még biztosabbá tette Almási első helyét.

Doluhanova 1/2 1/2 Kochetkova
Gara 1 0 Majdan
Vajda 1 0 Toth

1.Vajda, Szidónia 6 2.Kochetkova, Julia4½ 3.Doluhanova, Evgeniya 4 4.Tóth, Lili 3½ 5.Gara, Tícia 3 Majdan, Joanna 3

Berkes 1 0 Ganguly
Safarli 1/2 1/2 Meier
Almási 1/2 1/2 Ács

1.Almási, Zoltán 6 2.Ganguly, Surya 4½ Berkes, Ferenc 4½ 4.Meier, Georg 4 5.Safarli, Eltaj 3 6.Ács, Péter 2


A nyílt tornákon az 5. és 6. fordulót bonyolították le. A kettős győzelmet elért Fodor Tamás jr. utolérte a vezető Ali Habibit. A „B” csoportban teljes a női fölény, Král Katalin 6/6 Csernai Barbara 6/5 pontjával már gyakorlatilag megszerezte az első, illetve második helyezést.

1.Habibi, Ali 5 Fodor, Tamás Jr. 5 3.Balázs, Gábor 4½ Frink, Ferenc 4½ Straubinger, Dániel 4½ 6.Pataki, Győző 4 Veszprémi, András 4 Amstadt, Áron 4 Szurovszky, Elek 4 Molnár, Béla 4 Tesik, Csaba 4

1.Kralova, Katarina 6 2.Csernai, Barbara 5 3.Dardos, Ferenc 4 Nagybiro, László 4 Vidéki, Márta 4 6.Bodroghalmi, Levente 3½ Rékasi, Zsolt 3½ Juhász, Bence 3½

 {morfeo 15}

 


 

 

 

 


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%