Paksi remekművek a hajrában

2010.08.15, 14:16 Sakk
 8. forduló

 

A forduló egy igazi Berkes remekművel indult. Sötét színnel játszva is leiskolázta Timmant. A pozíciós mintajátszmát egy vezéráldozatos kiskombináció zárta le. Az első helyet döntően befolyásoló partit várták legtöbben. A vezető Laznicka úgy játszott döntetlenre, ahogyan a régiek tanították. Aktívan, támadólag lépett fel, míg a végjátékhoz érve rutinosan lépést ismételt. A legizgalmasabb pillanatokat a Robson-Ács játszma követői élhették át. Péter bátran tisztet áldozott három gyalogosért. Robson a feladat nehezebb részét könnyen oldotta meg. A támadást kivédte és nyerőesélyes végjátékhoz jutott. Itt azonban kiütköztek a gyengéi. Az ifjú rossz technikával, az ellenfél esélyeit lebecsülve játszott, Peti szívósan védekezett és megragadta a taktikai ellenesélyeit.  Egy bravúros hazai győzelem lett a vége!

A nőknél az eddig gyengélkedő Tóth Lili a torna egyik legszebb partiját játszva szerezte meg első győzelmét. Kettős minőségáldozattal matt támadóshoz jutott, kisebb pontatlanságok miatt a matt elmaradt, így a végjátékban láthattunk egy újabb különlegességet. Három gyalogból is vezér lett, ebből kettőt Lili váltott és csak egyet Galojan, ez a különbség már eldöntette a játszmát. A másik két partiban magyar szemszögből már nem alakultak ilyen jól az események. Kononenko és Gaprindashvili túljátszotta válogatottjainkat, így az ukrán hölgy átvette a vezetést a sokáig élen álló Mádl Ildikótól. Több rangadó is hátra van még, két fordulóval a vége előtt a torna három esélyes.

 

1.Laznicka, V. 6, 2.Almási, Z. 5, 3.Berkes, F. 4½, 4.Ács, P. 4, 5.Timman, J. 2½, 6.Robson, R. 2

 

1.Kononenko, T. 5½, 2.Gaprindashvili, N. 5, 3.Mádl, I. 4½, 4.Galojan, L. 3½, Vajda, Sz. 3½, 6.Tóth, L. 2

   

A nyílt versenyeken, megerőltető dupla fordulón vannak túl a versenyzők. A decsi színekben játszó Tóth Ervin két paksi fiatalt legyőzve utolérte a vezető Bokros Albertet, őket követi a két meghívott nagymester. A „B” csoportban Kellerwessel 6/6 ponttal már megnyerte a tornát, a helyiek reménysége Benedeczky Lehel két győzelemmel feljött a második helyre.

 

1.Bokros, A. 5, Tóth, E. 5, 3.Kasparov, S. 4½, Boros, D. 4½, 5.Balázs, G. 4, Zambo, Z. 4, Horvath, I. 4, Baranyai, S. 4, Szurovszky, E. 4

 

1.Kellerwessel, R. 6, 2.Benedeczky, L. 4½, 3.Csernai, B. 4, 4.Rékasi, Z. 3½, Márta, D. 3½, Tófalusi, M. 3½, Nagybiro, L. 3½, Majnay, P. 3½

    
ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%