Maratoni küzdelem után Berkes feljött a 2. helyre!

2011.06.26, 10:49 Sakk


Az előző napi fájó vereség után Bologan ma már nem kísértette a sorsot a sötéttel. A döntetlen Smirinnek is megfelelő eredmény volt. Ács Péter sötéttel közel került a teljes kiegyenlítéshez, de nem a legpontosabban játszott. Ez éppen elég volt Wojtaszeknek a nyeréshez. A kis előny fokozása egy vezér plusz ellenkező színű futóvégjátékhoz vezetett, ahol a mattot nem lehetett védeni. Még két forduló hátra van, de biztos, hogy a torna leghosszabb játszmáját ma játszották le.  A vezércseles játszmából is a Fecó által mostanság kedvelt Caro-cann megnyitásra emlékeztető gyalogszerkezet jött létre. Sötét röpke negyven lépés alatt kiegyenlített, majd lebonyolított egy kedvező bástyavégjátékra. Akkor még nem sejtette senki, hogy még a játszma feléhez sem érték el. A 118 lépésig tartó küzdelem rengeteg jó lépést és tanulságod hibát, fordulatot hozott. Érdemes lesz komolyabban kielemezni a játszmát. Berkes nagymester fizikailag őrölte fel ellenfelét. Salgádón látszott, hogy nem bírja már és inkább feladná, csak ne kelljen tovább védekeznie.

A hölgyek minden játszmája eldőlt. Mádl Ildikó nagyon simán mattolta Dudás Esztert. A Francia védelemben sötét elfeledkezett a vezérszárnyi ellenjátékról, így világos királyszárnyi támadása villám gyorsan célba ért. Három gyenge parti után ma kiválóan játszott Rudolf Anna.  Stílusának tökéletes megfelelt az ellenkező oldali sáncolás után megindult kölcsönös gyalogroham, még a pozíciós játékot kedvelő Alina nem érezte az állás követelményeit. Itt is gyors matt lett a játszma vége. Mkrtchian nyert ma, de tudásához képest továbbra is gyengén játszott. Az izgalmas megnyitásban egy minőség áldozattal becsapta ellenfelét és könnyen nyerhető álláshoz jutott. A jelenlévő szurkolók (élő átlag 2500) azonnal mondták a megoldást is: g6-Fg7 majd sáncolás. Lilit hosszú gondolkodás után leeprészett még egy gyalogost a vezérrel, az állást pedig kinyitotta a középen hagyott királyára. Érthetetlen hiba. A kölcsönös időzavarban Sharevich először a lépésismétlést kerülte el, majd az előnybe kerülés lehetősége is kimaradt. Az időkontrollhoz érve Mkrtchian érvényesítette anyagi előnyét.

A férfiaknál Wojtaszek biztosan vezet, Berkes utolérte Smirint a 2. helyért folyó harcban.

A hölgyeknél Anna győzelmének köszönhetően nagyon szorossá vált a küzdelem. Négyen is nyerhetik a tornát és több rangadó is előttünk van még.

 

 

 

 

8. forduló
2011.06.25 15:00:00

Salgado Lopez, Ivan

- Berkes, Ferenc

0-1

Wojtaszek, Radoslaw

- Ács, Péter

1-0

Smirin, Ilia

- Bologan, Viktor

1/2-1/2

 

Sharevich, Anna

- Mkrtchian, Lilit

0-1

Rudolf, Anna

- Kashlinskaya, Alina

1-0

Mádl, Ildikó

- Dudás, Eszter

1-0

 

 

 

 

 

 

 

 

IX. Marx György emlékverseny férfi - 8. forduló után

1.

Wojtaszek, R

2.

Berkes, F

 

Smirin, I

4.

Bologan, V

3

5.

Salgado Lopez, I

2

6.

Ács, P

 

1.

Kashlinskaya, A

5

2.

Mádl, I

 

Mkrtchian, L

 

Rudolf, A

5.

Sharevich, A

3

6.

Dudás, E

 

{morfeo 71}


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%