Laznicka egyedül, Mádl és Kononenko holtversenyben vezeti a mezőnyt.

2010.08.14, 08:04 Sakk
7. forduló

A hölgyeknél fejeződött be a forduló első játszmája. A két válogatottunk ma sem bántotta egymást. A másik két játszmában a divatos szláv védelem került terítékre. Tóth Lili hiába játszotta meg jól a megnyitást, a középjátékot Kononenko sokkal jobban érezte és könnyen nyert állásra tett szert.  Győzelmével utolérte a vezető Mádl Ildikót. Gaprindashvilinek sem sikerült a kiegyenlítés sötéttel, de Galojan sem találta a győzelemhez vezető utat, a világbajnoknő szívós védekezéssel remire mentette a végjátékot.
A férfiaknál is volt egy gyors játszma, ez a játszma azonban eldőlt. Almási világossal meglepte Robsont, aki a szokatlan állásban nem találta fel magát. Már a huszadik lépésben elfogták a bástyáját a tábla középső során! Ritka egy pillanat. Az elemzést is öröm volt figyelni, tanulságos látni a szuper nagymesterek állásértékelését. A fiatal amerikai tehetségnek remek leckét adott Berkes és Almási pozíciós sakkból. Bánatára a tanulópénzt is keményen meg kellett fizetnie. A mérlege nulla győzelem négy vereség. A két eddig nyeretlen összecsapása sokáig egyenlő erők harcát hozta. A rendkívül érdekes végjátékot a helyiek játékosa, Ács Péter nyerte. Egy rövid elemzésben a mindentudó számítógépes programok segítségével sem sikerült megtalálnom hol követte el a döntő hibát a holland legenda.
Berkes Ferenc mindent megtett, hogy szorossá tegye a versenyt. Esetleges győzelmével hármas holtverseny alakult volna ki az élen. Sajnos, egyrészt túlértékelte az esélyeit és tőle szokatlanul gyalogot áldozott, másrészt Laznicka hozta a formáját és kiválóan védekezett nehéz állásban; győzelmével megőrizte egy pontos előnyét. A holnapi Laznicka-Almási rangadó eldöntheti az első hely sorsát.

1.Laznicka, V. 5½, 2.Almási, Z. 4½, 3.Berkes, F. 3½, 4.Ács, P. 3, 5.Timman, J. 2½, 6.Robson, R. 2

1.Mádl, I. 4½, Kononenko, T. 4½, 3.Gaprindashvili, N. 4, 4.Galojan, L. 3½, Vajda, Sz. 3½,  6.Tóth, L. 1

 

A nyílt versenyen egyedül a tatai Bokros Albert tudott győzni az élmezőnyben. Egyedül vezeti a versenyt 3,5 ponttal, mögötte nyolc játékosnak van 3 pontja. A „B” csoportban Kellerwessel 4/4 ponttal őrzi első helyét.

1.Bokros, A. 3½, 2.Kasparov, S. 3, Balázs, G. 3, Horvath, I. 3, Kobán, B. 3, Gergácz, A. 3, Zambo, Z. 3, Tóth, E. 3, Lizák, P. 3

1.Kellerwessel, R. 4, 2.Papp, P. 3, 3.Dardos, F. 2½, Rékasi, Z. 2½, Benedeczky, L. 2½, Csernai, B. 2½, Márta, D. 2½, Fekete, A. 2½, Majnay, P. 2½

 

Ma került megrendezésre a villám torna. Az 5-5 perces partik kedvéért Budapestről, Pécsről is érkeztek játékosok, hogy csatlakozzanak a már itt lévő versenyzőkhöz. A pécsi Bánusz Tamás remek játékkal ismételte meg tavalyi sikerét. A második helyet a belorusz színekben versenyző Szergej Kaszparov szerezte meg. A nagymester csak névrokona a korábbi világbajnoknak, Garri Kaszparovnak.

1.  Bánusz Tamás 7.5  pont,  2.  Kasparov, Sergey  7.0,  3. Gergácz Attila 6.5,  4. Pataki Győző  6.5,  5. Tóth Ervin  6.5,  6.   Pap Péter 6.0  (35 résztvevő, 9 forduló)


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%