Interjú Gosztola Istvánnal

2011.09.01, 12:39 Sakk
  Az utóbbi években a Sakkolimpiákon paksi játékos is tagja a magyar válogatottnak...

 

A „kivel legyen interjú” rovatban Gosztola Istvánnal beszélgettem. István már több mint 30 éve foglalkozik a sakkal. Világbajnokokat nevelt edzői pályafutása során és ő a sakk szakosztály, szakosztályvezetője.


Pakson mindenki, aki ismer, az tudja, hogy a sakk az életed, hogy te vagy a szakosztály vezetője. De azt kevesen tudják, hogy te régen fociztál is, mesélnél kicsit erről?

- A Gyönki Gimnáziumba jártam, kollégista voltam és szerettem focizni. A gyönki focicsapat a megyei I. osztályban játszott és sikerült először az ifi csapatban stabil helyet szerezni, majd később néhányszor a „nagy” csapatban is kaptam játéklehetőséget.

- Miután befejezted középiskolai tanulmányaidat, Szovjetunióba, Harkovba kerültél egyetemre. Itt lettél mester jelölt is. Mit jelent ez a „mester jelölt” és miért Szovjetunióba folytattad a tanulmányaidat?

- Az érettségi előtt néhányan külföldi egyetemre jelentkeztünk állami ösztöndíj megpályázása mellett. Nekem sikerült a külön felvételi vizsga, így öt és fél évig a Harkovi Műszaki Egyetemre jártam. Itt kedveltem meg a sakkot is és mesterjelölt címet. A sakkban is ki kell járni egy ranglétrát, a IV. osztályból a III., II., I. mesterjelölt, FIDE-mester, nemzetközi mester, nemzetközi nagymester fokozatig lehet eljutni a versenyeken nyújtott teljesítmények alapján.

- 1980-ban kerültél Paksra az Atomerőműbe. Ezzel párhuzamosan az Atomerőmű SE sakkozója is lettél és háromszoros Magyar Bajnok vagy levelező szakon. A mai modern világban a fiatal korosztálynak kicsit furcsán hangzik ez a levelező bajnokság. Mesélnél kicsit erről
a bajnokságról?

-
A sakk nemcsak versenysakkot jelent – bár ez a legfontosabb és legnagyobb területe – hanem levelezési sakkot, sakkfeladványokat és tanulmányokat, villám (5-5 perc), rapid (30-30 perc) versenyeket és még sok mindent jelent. A levelezési sakk a fénykorát a személyi számítógépek megjelenése előtt élte. Levélben vagy levelezőlapon küldtük a lépéseket, több évig is eltartottak a magyar bajnokságok, a nemzetközi versenyeket 5-7 évig is nyúztuk. Közben barátságok kötődtek, jó alkalom nyílott szép képeslapok vagy külföldi bélyegek gyűjtésére. A számítógépek elterjedésével, egyre jobb elemző programok megjelenésével a levelezési sakk műfaja visszaszorult, helyét az internetes sakkozás vette át.

- 1990-től, te vagy a sakk szakosztály szakosztályvezetője. Több mint húsz éve intézed a szakosztály ügyeit és nevelsz ki olyan játékosokat, mint Ács Péter, Berkes Ference, akik Európa és Világbajnokok. Össze tudnád foglalni az elmúlt 20 évet, hogy mi történt azóta amióta te irányítod a szakosztályt?

-
Az ASE-nél 1982-ben megalakult sakkszakosztályban célul tűztük ki, hogy alapjában saját nevelésű fiatal játékosokból alakítjuk ki majd csapatunkat, így nagy hangsúlyt fektettünk az ifjúsági sakkozásra, sakkoktatásra. Ezt a célt sikerült hosszú évek munkájával, kiváló edzői háttérrel megvalósítani. Az elmúlt 10 évben az NBI-ben, mindig dobogós helyen végeztük, idén ezüstéremmel zártunk, világbajnoki címeket szereztük Ács Péter, Berkes Ferenc, Fodor Tamás révén. Az utóbbi években a Sakkolimpiákon paksi játékos is tagja a magyar válogatottnak (Ács Péter, Berkes Ferenc, Vajda Szidónia). Az Országos Ifjúsági Csapatbajnokságot ez elmúlt időszakban 11-szer nyertük meg, amely sakktörténeti rekordnak számít. Sakkversenyek szervezésével is öregbítjük Paks és az Atomerőmű hírnevét, hiszen tízszer szerveztük meg az Országos Csoportos Bajnokságot, kilencszer a rangos Marx György Sakkemlékversenyt. Ezen kívül sok minden történt az elmúlt 20 évben.

- Sajnos újra itt van az ősz és kezdődnek a bajnokságok szerte a világon. Nálatok sincs ez másképpen, hiszen szeptember 25-én lesz az első forduló. Mit vársz az idei szezontól? Esetleg van olyan új versenyződ, aki kiemelkedik a magyar mezőnyből és talán nemzetközi szintem is megmutatja magát?

- A most induló bajnokságban szintén a dobogós hely megszerzése a cél. A csapatból Berkes Ferenc nagymester emelkedik ki, aki elérte a 2700 értékszámot, ami a sakkozók csúcskategóriája. Most éppen a kieséses rendszerű Világkupán játszik. Szurkolunk érte.


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%