Gaprindasvili, Laznicka a két új bajnok Pakson

2010.08.17, 12:39 Sakk
10.forduló

A nőknél igazi, utolsó fordulóra jellemző játszmákat láthattunk. Az elfáradó játékosok békés döntetlenekkel fejezték be a versenyt. A férfiaknál annál nagyobb harc alakult ki. A vereségek nem törték meg Timmant. Búcsúzóul a verseny legmagasabban rangsorolt versenyzőjét győzte le egy szép pozíciós partiban. Első győzelmével elkerülte az utolsó helyezést, míg Almási elvesztette a biztosnak tűnő másodikat.  A házi rangadón Berkes saját fegyverével lepte meg Ácsot a megnyitásban. Peti végig higgadtan védte a támadásokat, a végállásban már neki voltak jobb győzelmi esélyei. A versenyt már megnyerő Laznicka egy végjátékban vizsgáztatta Robsont. Az ellenkezőszínűs futó végjáték halovány előnyét mesteri módon fokozta nyerésig az amerikai ellen.

 

Végeredmények:

 

1. Gaprindashvili, N 6½ Kononenko, T 6½ 3.Mádl, I 5½ 4.Galojan, L 4½ Vajda, Sz 4½ 6.Tóth, L 2½

 

1.Laznicka, V 8 2.Berkes, F 5½ Almási, Z 5½ 4.Ács, P 4½ 5.Timman, J 3½ 6.Robson, R 3

  

Gaprindashvili játéka és eredménye igazi szenzációja a tornának. A hölgy játékosok többsége korán befejezi a versenyzést. A grúz bajnoknő még 69 évesen is imád játszani, elemezni. Most is ugyanolyan agresszív, támadó stílusú játékos, mint volt már 50 évvel ezelőtt. A magyaroknak nem ment olyan jól a versenyzés idén. Mádl Ildikó sokáig vezetett, az első körben még le is győzte a későbbi bajnokot, de a végére elfáradt.  Szidóniának is az elején ment jobban, majd egy váratlan vereség a kedvét szegte. Tóth Lilinek sem sikerült megismételnie a tavalyi bravúros szereplését, igaz most egy lényegesen erősebb mezőny jött össze.

  

Laznicka 10 játszmából szerzett nyolc pontja paksi rekord. Erős tornákat ritkán szoktak ilyen elsöprő fölénnyel nyerni. Viktor júliusban a philadelphiai Word Openen lett első, ha ilyen ütemben fejlődik tovább a 22 éves cseh fiú, hamarosan bekerül a világ legjobb 20 játékosa közé.  Nagyon jól koncentrál, vannak eredeti ötletei, elképzelései a játszma minden szakaszában. Megnyitási repertoárja is szépen kidolgozott. Világossal aktív pozíciós sakkot játszik, sötéttel akkor sem esik kétségbe, ha védekeznie kell. Berkes megismételte tavalyi második helyét, játéka rengeteget javult az utóbbi egy évben. Ez biztató a szeptemberi sakk olimpia előtt, ahol elsősorban az ő tábláján van esélye a magyar csapatnak sok pont megszerzésére. Almási idén nem volt olyan magabiztos, a verseny elején két nyert állását is remire rontotta Laznicka és Timman ellen. Ács Péter nagyszerűen teljesített idén. Állandó riválisai, Berkes, Almási ellen az utóbbi években nem igazán ment a szereplés. A mostani négy döntetlen egy megfontoltabb, okosabb játék eredménye. Timman most csak az utolsó fordulóban mutatta meg, hogy miért is szerepelt ő világbajnoki döntőben.  A legfiatalabb amerikai nagymesternek, a 15 éves tehetségnek erős volt a torna.  Rutinos ellenfelei gyorsan rájöttek, hogy a kiváló taktikus Robson a végjátékban és a pozíciós sakkban sebezhető még.


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%