IX. Marx György Emlékverseny

2011.06.15, 08:26 Sakk


Új időpontban és helyszínen kerül megrendezésre a hagyományos paksi sakk fesztivál. Az Erzsébet Nagy Szálloda a kiváló versenytermek mellett a résztvevő nagymesterek szállását is biztosítja. A főverseny június 16.-án a sorsolással kezdődik és 27.-én fejeződik be, még az amatőrök tornái 14.-én egy rapid versennyel kezdődnek és 25.-én egy gyerekversennyel zárulnak. A XV. Paksi nyílt verseny június 15-19 között kerül lebonyolításra.
A Marx férfi torna főesélyese az idei Európa bajnokság 2. helyezettje a lengyel Radek Wojtaszek, a rangsorban őt követi a paksi Berkes Ferenc és a moldáv Victor Bologan.  A csapatbajnokságban nyújtott kiváló teljesítményét itt megismételve Berkes átlépheti a sakkozóknál bűvösnek számított 2700-as ponthatárt. A másik hazaitól Ács Pétertől idén is látványos, küzdelmes játszmákat várunk.  A hölgyeknél az örmény Mkrtchian Lilit és a kétszeres olimpiai bajnok Mádl Ildikó a favoritok, de meglepetést okozhat a decsi színekben versenyző, 2010-ben magyar bajnokságot nyerő Rudolf Anna is. A rangos mezőnyben nem lesz könnyű helyzete a paksiakat képviselő első éves közgazdász hallgató Dudás Eszternek.
A nyílt tornákra folyamatosan érkeznek a nevezések elsősorban a környékbeli sakkozóknak kínál egy remek versenyzési lehetőséget a fesztivál, de érkezett már nevezés Németországból és Svájcból is. A budapesti Medvegy Zoltán nagymester az első számú kiemelt, a két paksi fiataltól, Lizák Pétertől és Balázs Gábortól is dobogós helyezés várható. A két meghívásos torna játszmái hagyományosan követhetők élőben a helyszínen és torna honlapján, a www.marxgy.ase.hu oldalon is.