I. Marx György Emlékverseny

2003.07.14, 00:44 Sakk
I. Marx György Emlékverseny Polgár Judit többszörös világbajnokunk és Boris Gelfand sakkolimpiai bajnok, a világranglista egykori harmadik helyezettje tisztelt meg bennünket, Paksiakat egy 8 játszmás párosmérkőzés keretében. A paksi szereplésük egyúttal elismerés az Atomerőmű SE sakk csapatatának sikerei előtt, akik az idei Magyar Bajnokságban a 2. helyezést érték el, és ahol Ács Péter, junior világbajnok, olimpiai ezüstérmes, és Berkes Ferenc, ifjúsági világbajnok nevelkedett. Ugyancsak világbajnoki címet szerzett a 10 évesek korosztályában a paksi Fodor Tamás is. Városunkban található a világ egyetlen köztéri sakkszobra. A sakkversenyt a tavaly elhunyt Marx György akadémikus emlékére rendezte meg a paksi atomerőmű. Ilyen módon is kifejezi tiszteletét a Professzor úr előtt, aki évtizedeken keresztül erőteljes támogatást nyújtott a nukleáris energia békés célú alkalmazásának érdekében, mind a tudomány, mind az ismereterjesztés területén. A Marx György emlékversenyen Polgár Judit és Boris Gelfand sakk párosmérkőzése, a Paksi Atomerőmű Sport Éttermében 2003. július 10-től 13-ig tartott. A vasárnapig zajló PA Rt-i Sakk Party-n a felek minden nap délután két órakor kezdtek, és kétszer 60 perces időtartamú partit játszottak egymással. A mérkőzések során 25-25 perc gondolkodási idő állt a sakkozók rendelkezésére. A csütörtöki nyitónap után egyik játékos sem került előnybe, így 1-1-es döntetlenre állt Polgár Judit és Borisz Gelfand sakk párosmérkőzése. Pénteken viszont mindkét parti Borisz Gelfand győzelmét hozta, így az izraeli játékos 3-1-re vezetett a sakk párosmérkőzésen Polgár Judit ellen. A pénteki két győztes parti után szombaton is sikerrel kezdett Borisz Gelfand Polgár Judit ellen, majd egy remivel bebiztosította a végső sikert, így az állás a vasárnapi két záró parti előtt 4.5-1.5 az izraeli nagymester javára. Végül vasárnap befejeződött a Marx György atomfizikus emlékére rendezett nyolcjátszmás páros sakkmérkőzés. Borisz Gelfand, a világ egyik rapidjátékosa fölényes győzelmet aratott Polgár Judittal szemben. A befejező játéknapon a hetedik játszma döntetlennel végződött, majd a nyolcadik partiban Gelfand ismét nyert, így az izraeli nagymester összesítésben 6-2-re győzött. Tehát a végeredmény: Borisz Gelfand (izraeli, 2695) - Polgár Judit (magyar, 2718) 6 - 2 (0 - 1, 1 - 0, 1 -0, 1- 0, 1 - 0, döntetlen, döntetlen, 1 - 0). Polgár Juditnak közel egy hónapja van a sakkemlékverseny zárónapja után, hogy a sakkvilág egyik legjobbjával, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Ananddal vívjon nyolcjátszmás rapid mérkőzést Mainzban.

I. Marx György Emlékverseny

Polgár Judit többszörös világbajnokunk és Boris Gelfand sakkolimpiai bajnok, a világranglista egykori harmadik helyezettje tisztelt meg bennünket, Paksiakat egy 8 játszmás párosmérkőzés keretében.

A paksi szereplésük egyúttal elismerés az Atomerőmű SE sakk csapatatának sikerei előtt, akik az idei Magyar Bajnokságban a 2. helyezést érték el, és ahol Ács Péter, junior világbajnok, olimpiai ezüstérmes, és Berkes Ferenc, ifjúsági világbajnok nevelkedett. Ugyancsak világbajnoki címet szerzett a 10 évesek korosztályában a paksi Fodor Tamás is.

Városunkban található a világ egyetlen köztéri sakkszobra.

A sakkversenyt a tavaly elhunyt Marx György akadémikus emlékére rendezte meg a paksi atomerőmű. Ilyen módon is kifejezi tiszteletét a Professzor úr előtt, aki évtizedeken keresztül erőteljes támogatást nyújtott a nukleáris energia békés célú alkalmazásának érdekében, mind a tudomány, mind az ismereterjesztés területén.

A Marx György emlékversenyen Polgár Judit és Boris Gelfand sakk párosmérkőzése, a Paksi Atomerőmű Sport Éttermében 2003. július 10-től 13-ig tartott. A vasárnapig zajló PA Rt-i Sakk Party-n a felek minden nap délután két órakor kezdtek, és kétszer 60 perces időtartamú partit játszottak egymással. A mérkőzések során 25-25 perc gondolkodási idő állt a sakkozók rendelkezésére.

A csütörtöki nyitónap után egyik játékos sem került előnybe, így 1-1-es döntetlenre állt Polgár Judit és Borisz Gelfand sakk párosmérkőzése. Pénteken viszont mindkét parti Borisz Gelfand győzelmét hozta, így az izraeli játékos 3-1-re vezetett a sakk párosmérkőzésen Polgár Judit ellen. A pénteki két győztes parti után szombaton is sikerrel kezdett Borisz Gelfand Polgár Judit ellen, majd egy remivel bebiztosította a végső sikert, így az állás a vasárnapi két záró parti előtt 4.5-1.5 az izraeli nagymester javára.

Végül vasárnap befejeződött a Marx György atomfizikus emlékére rendezett nyolcjátszmás páros sakkmérkőzés. Borisz Gelfand, a világ egyik rapidjátékosa fölényes győzelmet aratott Polgár Judittal szemben. A befejező játéknapon a hetedik játszma döntetlennel végződött, majd a nyolcadik partiban Gelfand ismét nyert, így az izraeli nagymester összesítésben 6-2-re győzött.

Tehát a végeredmény: Borisz Gelfand (izraeli, 2695) - Polgár Judit (magyar, 2718) 6 - 2 (0 - 1, 1 - 0, 1 -0, 1- 0, 1 - 0, döntetlen, döntetlen, 1 - 0).

Polgár Juditnak közel egy hónapja van a sakkemlékverseny zárónapja után, hogy a sakkvilág egyik legjobbjával, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Ananddal vívjon nyolcjátszmás rapid mérkőzést Mainzban.


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%